×

HABERLER & ETKİNLİKLER

Anasayfa Haberler & Etkinlikler sera yetiştiriciliğinde polinasyon sorunlarına çözüm
SERA YETİŞTİRİCİLİĞİNDE POLİNASYON SORUNLARINA ÇÖZÜM

Ürünlerde görülen polinasyon sorunlarını çözmek için harekete geçen GENTA, hem çiçeklenmeyi hem çiçek kalitesini hem de polen miktarını arttırarak düşük ve çok yüksek sıcaklarda meyve tutumunu sağlayabilen FORM-10’u geliştirdi. Özellikle arının çalışmadığı dönemlerde ilk salkımdan başlayarak düşük ve yüksek sıcaklıklarda çiçek oluşumunu sağlayan FORM-10, meyve kalitesini ve verimi arttırıyor.

 

Genel sorunlar

Son yıllarda gelişen üretim kontrolü özellikle hormon kullanımını yasakladı. Bununla birlikte domateslerin erselik çiçek yapısı, yani hermafrodit olmaları ve genel olarak oksin hormon salgısının düşüklüğü, soğuk havalarda yeterli polen üretememesi ve sıcaklarda ise dişi organın gelişimin yetersizliği üründe polinasyon sorunları yaratıyor. Bombus arıları ve vibratör kullanımı kısmen de olsa sorunlara cevap veriyor. Ancak özellikle yüksek gece gündüz sıcaklık şartlarında arıların çalışmaması ve polen miktarında düşüklükler yaşanması; verim, meyve tipinde bozukluklar ve meyve ucunda meme oluşumu gibi sorunların çözülmesini engelliyor.

Çözüm FORM-10

GENTA işçilik maliyetlerini de göz önüne alarak üreticilerin bu sorunlarını çözmek adına bir ürün geliştirmeyi hedefledi. Ar-Ge çalışmalarının hedefi sitokinin ve oksin hormonlarını dengeleyen, bu sayede hücre uzaması ve aynı zamanda hücre genleşmesini teşvik edici bir ürün geliştirmekti. Böylece hem çiçeklenmeyi, hem çiçek kalitesini hem de polen miktarını arttırarak özellikle düşük ve çok yüksek sıcaklarda meyve tutumunu sağlamak amaçlanmaktaydı. Yoğun çalışmalar ve birçok deneme sonucunda bu özellikleri taşıyabilecek ve fiziksel yapısı bozulmayan bir ürün formüle etmeyi başardı. GENTA önce kendi laboratuvarının seralarında denediği bu yeni formülasyonu sonrasında üretici seralarında, toplam 2 yıl boyunca gözlemleyip etkilerini ölçtü. Böylece damla sulama ile kullanılabilen, kök sistemini uyararak ve kortex ucundan alınımını sağlayarak bitkinin üst dokularına kolayca taşınması mümkün olan bir ürün, FORM-10 doğmuş oldu. FORM-10 özellikle arının çalışmadığı dönemlerde ilk salkımdan başlayarak düşük ve yüksek sıcaklıklarda çiçek oluşumu sağlıyor. Aynı zamanda yetersiz sıcaklıklarda meyve gelişimini destekleyerek kalibrasyonu arttırmak açısından da kullanılabiliyor. Böylece hem meyve kalitesini hem de verimi arttırıyor. Bu etkiyi sadece domateste değil, aynı zamanda biber, patlıcan ve kabakgillerde de yaratıyor.

Kullanım yerleri

Patlıcan:
Yoğun ısı değişikliklerinde ve arı faaliyetlerinin düşük olduğu dönemlerde üreticilerin tek çözümü olan FORM-10, damlamadan kullanımı sayesinde işçilik maliyetini minimuma indiriyor. Bitkinin çiçek kaçırmamasını ve düşük sıcaklık ile yüksek nemde Botrytis’e karşı çiçekteki nemi düşürerek dayanıklılık sağlıyor. Bu sayede yüksek bir verim artışı ile ilaçlama maliyetlerinin azalmasını sağlıyor.

Biber:
FORM-10, biberin tüm alt sınıflarında yüksek sıcaklarda aşırı vejetatif gelişim dengelemeye yardımcı oluyor Çiçeklenmeyi arttırarak internodyum aralığını kısaltıyor, böylece aynı zamanda çatallaşmayı teşvik etmeye yarıyor. Damlamadan kullanılarak düşük sıcaklıklarda çiçek sayısını ve meyve gelişimini destekleyerek üreticinin ihtiyaçlarını karşılıyor.

Kabak:
Gynoik çiçek yapısına sahip olan kabak bitkisi, turfanda yetiştiricilikte düşük verimler ve uç incelmesi yapan meyvelerden dolayı üreticilere zor dönemler geçirtiyor. Bu problemlere karşı partenokarpik çeşit kullanımı ile mücadele etmeye çalışılıyor. Öte yandan bu alternatif, sorunu tamamıyla çözemiyor. Ancak FORM-10 doğru uygulamayla bu koşullarda çiçek kaybını engelliyor ve boğum arasını kısaltarak dik bitki yapısını destekliyor. Böylece meyve tutumu teşvik ediliyor, aynı zamanda da uç incelmesi azalarak birinci kalite meyve sayısı artıyor. Sonuç olarak da üreticiler FORM-10 sayesinde zor dönemlerden de kazançlı çıkabiliyor. Ayrıca bu devrelerde çiçek ucu çürüklüğünü engellemek için ELFER SUNRISE kullanımı tavsiye ediliyor.

Kavun ve Karpuz:
FORM-10 kabak yetiştiriciliğinde sağladığı etkiyi aynı şekilde kavun ve karpuz üretiminde de sağlıyor. Çiçeklenmeyi teşvik edip hızlandırarak ürünün daha erken hasat edilmesini sağlıyor. Aynı zamanda hasat aralığını kısaltıp bitki direncini geliştiriyor, böylece verimi arttırıyor ve daha az ilaç kullanım ihtiyacı sayesinde kalıntı miktarını azaltıyor.


Kullanım şekli
FORM-10’un kullanım aralığı bitkini gelişim dönemi, hasat süresi ve sezona göre değişse de genellikle 15 günde 1 dekar başına 400 g ürünü damlama ile 15-20 dakika sulama süresi ile verilmesidir. Özel formülasyonu ve yapısı sayesinde her türlü gübre ve ilaçla karıştırılabilir. Ayrıca yine bu özellikleri sayesinde toprak veya sudaki pH ve EC’den etkilenmez. Dikkat edilmesi gereken tek unsur yüksek sıcaklıkların olduğu dönemlerde sulamanın son 15 – 20 dakikasında verilmesine özen gösterilmesidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ÇORUM’DA TARLALARA GÜN DOĞUYOR

Cengiz Kart, verim, yağlılık oranı ve kuruma özellikleri açısından tüm beklentilerini karşılayan GENTA’nın ayçiçek tohumu SUNITA’ya olan ilginin nedenlerini anlatıyor.

BADEM AĞAÇLARI GENTA’YA EMANET

Şanlıurfa’da kuru tarımın yanında badem tarımı ile de uğraşan üretici Nuri Günbeyi, üretimde verimini düşüren olumsuzlukları düzenli bitki besleme yaparak gideriyor. 

ORTADOĞU PAZARINDA GENTA RÜZGÂRI

Türkiye pazarından sonra Ortadoğu pazarında da söz sahibi olmayı hedefleyen GENTA, bu pazara yönelik çalışmalarının meyvelerini topluyor.