×

HABERLER & ETKİNLİKLER

Anasayfa Haberler & Etkinlikler hıyarda görülen fizyolojik problemler
Hıyarda Görülen Fizyolojik Problemler

Hıyar lezzetli olduğu kadar sahip olduğu besin değerleriyle de oldukça kıymetli bir sebze. Ancak yetersiz gübreleme, demir veya kalsiyum eksikliği gibi etkenler nedeniyle bazı fizyolojik problemler yaşayabiliyor. Tüm bu problemlerin çözümü ise GENTA’nın zengin içerikli ürünlerini işaret ediyor.

Hıyar bitkisi kabakgiller familyasından olan bir bitki türüdür. Anayurdu Kuzey Hindistan olduğu düşünülmekle beraber ilk üretimin M.Ö. 3000 yılına dayandığını görüyoruz. Morfolojik özelliklerine baktığımızda; ince yapılı, boğumlu gövdeye sahip, genellikle beş köşeli yapraklara ve yaprakların koltuğundan çıkan tek eşeyli çiçeklere sahiptir.

Hıyarda Görülen Fizyolojik Problemler:

KLOROZ

 Nedenleri:

  • Hıyar yetiştiriciliğinde demir elementinin yetersiz uygulama yapılmasından kaynaklanır.
  • Yanlış sulama ve gübreleme sonucu demir elementi bitki için alınamaz forma geçer ve kloroza neden olur.
  • Yüksek pH ve toprakta biriken kalsiyum fosfat, demirin bitkiye alınmasını engeller.

 Çözüm: Damla sulama ile GENTAFER 500 g/da kullanılır. GENTAFER ürünümüzün yüzde 5,3 demir içeriğine sahip olması ve Orto-Orto EDDHA şelatlı yapısı ile verim ve kaliteye direkt etki yapar. Ayrıca potasyum ve mangan uygulaması demir elementi alınımını kolaylaştırır.


TAKOZ MEYVE OLUŞUMU

 Nedenleri:

  • Bitkide, azot-potasyum-bor dengesinin kurulamamasından kaynaklanır.
  • Soğuk dönemlerde çekirdek evini oluşturmadan meyve oluşması neden olur.
  • Bitkide oksin hormonu salgısının durması sonucu görülür.

 Çözüm: Damla sulama ile ELFER ZnP; 2,5 lt/da ve 18-6-24 gübresi 3 kg/da kullanılmalıdır. Yapraktan uygulama ile REAL; 150-200 g/100 lt kullanılmalıdır. Soğuk stresinde kökten uygulayacağımız çinko-fosfit ile taşınamayan asimilat ürünlerinin çiçeğe taşınması sağlanır. Ayrıca ELFER ZnP ürünümüzün özel şelatlı formülasyonu sayesinde çinko elementi hemen bitki bünyesinde aktive olur ve oksin hormonun salgılanmasını hızlandırır. REAL isimli ürünümüzle de, potasyum-kalsiyum–bor sinerji etkisi yaratarak bitkinin soğuk dönemde çalışması sağlanır.

 

KIVRILMA

 Nedenleri:

  • Hıyar yetiştiriciliğinde yapılan dengesiz gübrelemeden kaynaklanabilir.
  • Azot fazlalığı ve potasyum eksikliği neden olur.
  • Yüksek Ec ve pH, bitki kök bölgesindeki elementlerin alınımını olumsuz etkilemesinden dolayı yetersiz beslenmeye ve kıvrılmaya neden olur.

 Çözüm: Damla sulama ile ELFER K; 2 lt/da ve 18-6-24 gübresi; 3 kg/da kullanılmalıdır. ELFER K isimli ürünümüz özel içeriği ile bitki bünyesinde 3 gün içinde etkisini göstererek stres koşullarını en aza indirir.
ELFER K kök bölgesinde besin maddesi alımını arttırır ve ışıklanma noksanlığına bağlı renk açılmalarını azaltır.


ÇİÇEK BURNU ÇÜRÜKLÜĞÜ

 Nedenleri:

  • Kalsiyum eksikliğinden kaynaklanır.
  • Antraknoz (Collectrichium) nedeniyle de görülür.
  • Yüksek ve düşük sıcaklık gibi iklimsel şartlar etkilemektedir.

 Çözüm: Damla sulama ile ELFER SUNRISE; 2 lt/da ve yapraktan uygulama ile REAL PLUS; 200 g/100 lt kullanılmalıdır. Kalsiyum, sebze için önemli ve en hareketsiz (immobil) elementtir. ELFER SUNRISE ürünümüzün özel yapısı ve şelatı, bitkilerin besin elementi alınımını kolaylaştırır. Kalsiyumun yapraktan uygulamasında ise REAL ürünümüzün özel içeriği birçok fizyolojik problemin önüne geçer. Ayrıca absisik asit salgısı, bitkilerde stres koşullarını oluşturur ve stomaların kapanmasına neden olur. ELFER SUNRISE ve REAL ürünlerimizin kullanılımı ile bu problemi engelleyebiliriz.


ŞEMSİYE YAPRAK OLUŞUMU

 Nedenleri: Kalsiyum eksikliğinden dolayı meydana gelir.
 Çözüm: Damla sulama ile ELFER SUNRISE; 2,5 lt/da kullanılmalıdır. Şemsiye yaprak oluşumunu engellemek amacıyla bitkiler için alınabilir formda olan kalsiyumu, hızlı bir şekilde fosforla birlikte bitki bünyesine taşımak ve aktive etmek gerekir. ELFER SUNRISE ürünümüzün içeriğindeki kalsiyum ile bu problem engellenmiş olur.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ÇORUM’DA TARLALARA GÜN DOĞUYOR

Cengiz Kart, verim, yağlılık oranı ve kuruma özellikleri açısından tüm beklentilerini karşılayan GENTA’nın ayçiçek tohumu SUNITA’ya olan ilginin nedenlerini anlatıyor.

BADEM AĞAÇLARI GENTA’YA EMANET

Şanlıurfa’da kuru tarımın yanında badem tarımı ile de uğraşan üretici Nuri Günbeyi, üretimde verimini düşüren olumsuzlukları düzenli bitki besleme yaparak gideriyor. 

ORTADOĞU PAZARINDA GENTA RÜZGÂRI

Türkiye pazarından sonra Ortadoğu pazarında da söz sahibi olmayı hedefleyen GENTA, bu pazara yönelik çalışmalarının meyvelerini topluyor.